Bakalie – do czego można wykorzystać w kuchni

Bakalie, czyli suszone owoce, a także orzechy, to jeden z przysmaków, bez którego trudno wyobrazić sobie współczesną kuchnię. Bakalie są po prostu pyszne, zdrowe i sycące. Mogą stanowić wspaniałą alternatywę dla klasycznych słodyczy, ponieważ są słodkie. Jednocześnie zawierają wiele cennych mikro- i makroelementów oraz witamin. W przypadku orzechów ważne jest również to, że mają w sobie zdrowe kwasy omega-3 i omega-6. Dlatego mówi się, że pozytywnie wpływają na przykład na pracę układu nerwowego.

Do czego wykorzystać bakalie w kuchni?

Przyjęło się, że bakalie spożywa się w różnego rodzaju słodkich wypiekach oraz daniach na słodko. Bakalie sprawdzają się zatem w wielu ciastach. Można dodawać je do sernika, szarlotki, ciasta ze śliwkami oraz innymi sezonowymi owocami. Świetnie smakują też w ciasteczkach oraz muffinkach. Poza tym bakalie stosuje się też w daniach na słodko. Mowa tutaj na przykład o naleśnikach, racuchach. Wszędzie tam pasują rodzynki, suszone morele, suszona żurawina. Można używać ich po to, aby danie było słodsze, jeżeli jednocześnie nie używa się klasycznego cukru. Taki zamiennik w postaci bakalii, które będą służyły do posłodzenia dania to na pewno mądra opcja.

Bakalie na śniadanie

Bakalie mają mnóstwo kalorii, ale bez wątpienia nie są to tak zwane puste kalorie. Dlatego właśnie można się nimi zajadać już od śniadania. Praktycznie wszystkie bakalie świetnie pasują do porannych propozycji na słodko, na przykład do owsianki, jaglanki, czy dań na bazie amarantusa. Dzięki bakaliom takie propozycje są po prostu smaczniejsze, a także bardziej sycące i zdrowe. Suszone owoce świetnie wpływają na perystaltykę jelit, dlatego warto spożywać je regularnie również z tego powodu. Są polecane dla osób, które cierpią na zaparcia.

W tym dziale  Ibuprom a ibuprofen. Czym się różnią?

Bakalie do dań obiadowych

Chociaż bakalie są słodkie, można wykorzystać je również do dań typowo obiadowych, które wcale nie są słodkie. Bakalie doskonale współgrają ze świeżymi sałatkami. Można posypać nimi surówki i sałatki na bazie rukoli, młodych listków botwinki, roszponki, świeżego szpinaku. Można też pójść krok dalej i zrobić danie z mięsa, w którym nie braknie bakalii. Brzmi oryginalnie? Coraz więcej osób dodaje na przykład rodzynki, suszone śliwki albo morele do dań z mięsa z kurczaka lub schabu. Z bakalii można przygotować pyszny i aromatyczny farsz, którym nadzieje się mięso. Powstanie też bardzo smaczny sos, który wybornie smakuje na przykład z kaszą, kluskami lub tłuczonymi ziemniakami.

Kutia

Klasyczne danie na Boże Narodzenie, do którego wykorzystuje się wiele przepysznych bakalii oraz orzechów to kutia. Warto spróbować zrobić ją w tym roku, bo jest wybornym przysmakiem. W wielu polskich rodzinach kutia to już tradycja. Kto jeszcze nigdy jej nie jadł, nie pożałuje. Kutia jest wyjątkowo aromatyczna, ponieważ do jej przygotowania wykorzystuje się nie tylko bakalie, ale też miód i pachnące rozgrzewające przyprawy.

Leave a Reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *