Czy każdy może spożywać produkty zbożowe?

Jeszcze do niedawna zbożowe produkty zbożowe uznawane były za podstawę zdrowej diety. Jednak w ostatnim czasie piramida żywienia uległa pewnym modyfikacjom. Produkty zbożowe są źródłem wielu cennych witamin i składników odżywczych, ale nie każdy może powinien je spożywać. Jakie są przeciwwskazania do spożywania niektórych produktów zbożowych i kto powinien stanowczo zrezygnować z glutenu? Zbożowe produkty nie są dla każdego.

Czym są zbożowe produkty?

Produkty zbożowe to bardzo szerokie pojęcie, pod którym kryje się wiele różnych składników. Produktem zbożowym jest każdy produkt, który został uzyskany na bazie pszenicy, żyta, owsa, kukurydzy, ryżu i każdego innego zboża.

Do produktów zbożowych, po które sięgamy najczęściej, zaliczamy wszelkiego rodzaju pieczywo, makarony, płatki oraz kasze. Wszystkie produkty ze zboża możemy podzielić na pełnoziarniste, czyli te uzyskane z pełnych ziaren zbóż, oraz na produkty z ziarna oczyszczonego, zwanego inaczej ziarnem rafinowanym.

Produkty zbożowe – właściwości

Produkty zbożowe są niezwykle cennym źródłem węglowodanów i błonnika pokarmowego. Uważa się, że spożywanie produktów zbożowych w odpowiednich ilościach może zminimalizować ryzyko pojawienia się wielu chorób, takich jak nowotwory przewodu pokarmowego czy choroba niedokrwienna serca.

Błonnik pokarmowy zawarty w produktach zbożowych pozytywnie wpływa na proces trawienia i przyspiesza przemianę materii. Warto wspomnieć o tym, że węglowodany zawarte w produktach zbożowych są węglowodanami złożonymi, czyli takimi, które równomierne uwalniają poszczególne składniki odżywcze. Oprócz tego produkty z glutenem dostarczają organizmowi cynk, fosfor, krzem, fluor, witaminy z grupy B oraz wapń.

W tym dziale  Bakalie - do czego można wykorzystać w kuchni

Czy każdy może spożywać produkty zbożowe?

Produkty z glutenem stanowią niezwykle obszerną grupę produktów spożywczych, a eliminacja wszystkich produktów uzyskanych ze zbóż z pewnością nie przyniesie ludzkiemu organizmowi korzyści. Nie oznacza to jednocześnie, że każdy powinien uwzględniać w swojej diecie absolutnie każdy typ i rodzaj produktów zbożowych.

Najnowsze badania pokazują, że eliminacja glutenu, który jest podstawowym składnikiem pszenicy, może pomóc w łagodzeniu pewnych schorzeń autoimmunologicznych, takich jak zapalenie i niedoczynność tarczycy. Osoby, które zmagają się z problemami zdrowotnymi powinny zatem zastąpić tradycyjne pszeniczne produkty takimi, które w swoim składzie nie zawierają glutenu. Mogą to być produkty kukurydziane czy ryżowe.

Kiedy należy unikać produktów zbożowych?

Poszczególnych produktów zbożowych należy stanowczo unikać wtedy, gdy ich spożyciu następuje reakcja alergiczna ze strony organizmu. Niestety, produkty te dla niektórych osób są alergenami, których spożycie wywołuje naprawę niebezpieczne dla zdrowia objawy. Osoby, które są uczulone na gluten powinny unikać produktów pszennych w każdej postaci. Na szczęście istnieje wiele innych produktów uzyskanych z innego typu zbóż, którymi z powodzeniem można zastąpić tradycyjne wypieki z mąki pszennej.

Leave a Reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *