Etykiety na produktach spożywczych: Jak rozszyfrować informacje i dokonać świadomego wyboru

Wiele osób nawet nie zwraca uwagi na etykiety na produktach, skupia się na cenie i wyglądzie opakowania. Oczywiście nie dotyczy to świadomych konsumentów, którzy nie chcą wydawać pieniędzy na bezwartościowe produkty, pełne chemicznych substancji. Jedzenie ma ogromny wpływ na zdrowie i samopoczucie, dlatego należy podejmować mądre decyzje zakupowe i dostarczać organizmowi pełnowartościowych produktów. Zapoznanie się z etykietami na nich nie zajmuje wiele czasu, a pozwala szybko sprawdzić, czy warto je kupić.

Świadome zakupy dzięki czytaniu etykiet

Na etykiecie produktu znajduje się szereg istotnych informacji o nim, cennych dla każdego świadomego konsumenta. Nie może zabraknąć nazwy żywności, z której jasno wynika, co dokładnie się kupuje. Kolejnym elementem jest wykaz składników, najbardziej istotny punkt. Warto wiedzieć, że ich kolejność nie może być przypadkowa. Najwięcej jest składnika, który znajduje się na pierwszym miejscu. Unikać powinno się wobec tego jedzenia, które obfituje w wyrafinowany cukier i tłuszcze utwardzone mające niemalże zerową wartość odżywczą, wręcz szkodliwe dla organizmu.

Im bardziej naturalny będzie dany produkt, tym lepiej, a można to poznać chociażby po krótkim składzie. Na etykiecie znajduje się także spis alergenów, co ma szczególne znaczenie dla osób, które są na coś uczulone. Należy dokładnie przeczytać, czy czynnik alergizujący znajduje się w danym produkcie, czy jest używany na terenie zakładu produkcyjnego. Do najczęstszych alergenów zalicza się przede wszystkim zboża ze względu na gluten, skorupiaki, jaja ryby, orzeszki ziemne, soja, mleko, orzechy, seler, gorczycę, sezam, dwutlenek siarki, siarczany.

Na co zwracać uwagę podczas czytania etykiet produktów spożywczych?

Bardzo ważną kwestią podczas robienia zakupów jest zwrócenie uwagi na datę minimalnej trwałości, czyli termin przydatności do spożycia. Informacja dotyczy świeżości jedzenia, jak długo ją zachowuje. Oczywiście niektóre produkty mogą być długotrwale przechowywane, bo nie psują się szybko, przykładem jest makaron, kasza. Na etykiecie data ważności może ograniczać się wyłącznie do miesiąca i roku, ale nieco inaczej wygląda to w przypadku świeżej żywności. Jeżeli coś psuje się łatwo, co dotyczy przykładowo jajek i mięsa, to producent jest zobligowany do podania dokładnego terminu przydatności do spożycia, co do konkretnego dnia.

Kolejną kwestią jest to, aby nie zjadać przeterminowanej żywności, nawet jeśli na pierwszy rzut oka wydaje się wyglądać normalnie i nie ma nieprzyjemnej woni. W środku mogą jednak przebiegać rozmaite procesy, przez które może dojść nawet do zatrucia pokarmowego po spożyciu czegoś po terminie. Niestety zwiększa się drastycznie ryzyko, że po przekroczeniu daty minimalnej trwałości w produkcji rozwiną się chorobotwórcze drobnoustroje. Na etykiecie producent musi również umieścić informacje dotyczące warunków przechowywania, instrukcji użycia, kraju pochodzenia, ilości netto żywności, wartości odżywczej.

W tym dziale  Kawa i zdrowie: Korzyści i właściwości prozdrowotne

Leave a Reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *