Dieta bezglutenowa produkty dozwolone i zabronione

dieta bezglutenowa - produkty dozwolone i zabronioneOsoby chorujące na celiakię i nadwrażliwość na gluten muszę trzymać się ściśle diety przygotowanej przez specjalistów. Muszą kontrolować wszystko to, co jedzą i kupują, gdyż gluten może być zawarty także w lekach i kosmetykach do pielęgnacji ust. Powszechnie panuje przekonanie, że dieta bezglutenowa wymaga wielu wyrzeczeń i nie pozwala na jedzenie „normalnych” rzeczy. Ile jest w tym prawdy? Jakie produkty są dozwolone, a których lepiej unikać?

Na czym polega dieta bezglutenowa?

Dieta stosowana przy celiakii ma za zadanie wyeliminować z jadłospisu wszelkie produkty, które zawierają gluten. Dzięki temu chory szybko odczuwa ulgę. Jednak musi pamiętać o tym, że cały czas musi unikać jedzenie zawierającego gluten. Produkty takie jak mąka, pieczywo, ciasta, kasze, potrawy panierowane, kawy zbożowe i napoje z dodatkiem słodu jęczmiennego. Dobrą wiadomością jest to, że coraz więcej producentów żywności zwraca uwagę na ten problem i wprowadza do swojej oferty produkty niskobiałkowe – o niskiej zawartości białka roślinnego. Żywność pozbawiona glutenu powinna być oznaczona kółeczkiem z przekreślonym kłosem zboża. Jest to międzynarodowy symbol oznaczający produkty bezglutenowe.

Jakie produkty są zabronione na diecie bezglutenowej?

Jak to zostało wyżej wspomniane na diecie bez glutenu należy unikać przede wszystkim zbóż i kasz:

  • pszenicy;
  • pszenżyta;
  • jęczmienia;
  • żyta;
  • mąki pszennej, żytniej, jęczmiennej i wszelkich wyrobów z ich dodatkiem (pieczywo, ciasta, herbatniki, panierki, sosy itp.);
  • napojów mlecznych z dodatkiem słodu jęczmiennego;
  • produktów mlecznych z dodatkiem zbóż;
  • olejów pozyskiwanych ze zbóż (np. olej z kiełków pszenicy);
  • kawy zbożowej;
  • sosu sojowego;
  • potraw z dodatkiem proszku do pieczenia, białka hydrolizowanego.
W tym dziale  Zdrowe odżywianie - od czego zacząć?

Jakie produkty są dozwolone na diecie bezglutenowej?

W przypadku diety bezglutenowej można jeść większość produktów, które naturalnie nie zawierają glutenu i nie zostały nim zanieczyszczone. Przykładem produktu, który naturalnie nie zawiera glutenu, ale nie jest polecany osobom z celiakią jest owies, gdyż często osadzają się na nim cząstki innych zbóż.

Poniżej wymienione zostały produkty bezglutenowe. Lista jest orientacyjna i zawiera podstawowe składniki diety bezglutenowej:

  • ryż biały i brązowy;
  • kukurydza;
  • gryka;
  • proso;
  • amarantus;
  • qinoa;
  • mąki: ryżowa, kukurydziana, gryczana i produkty z nich przygotowane (pieczywo, ciasta, makarony itp.)
  • nieprzetworzone mięso i jaja (bez dodatków w postaci panierki);
  • mleko i przetwory mleczne;
  • świeże warzywa i owoce.