Świeże soki warzywne i owocowe – dlaczego warto je pić?

Coraz większą popularnością w ostatnim czasie cieszą się soki wyciskane z warzyw i owoców. Z racji rosnącej świadomości zdrowego żywienia wiele osób szuka optymalnego sposobu dostarczenia odpowiednich witamin i minerałów. Sprzęt pozwalający uzyskać odpowiedniej jakości sok, jest coraz bardziej powszechny i pojawia się w coraz większej ilości domów.

Jakie są zalety picia świeżych soków?

Świeży sok warzywny i owocowy jest świetnym uzupełnieniem codziennej diety. W procesie tworzenia sok zostaje oddzielony od pozostałej części warzywa lub owocu. Dzięki temu jest bardzo szybko trawiony, natomiast mikroelementy i witaminy szybko przedostają się do krwioobiegu. Picie soku pozwala poprawić dotychczasowy sposób odżywiania. Owocowo – warzywne soki to napoje, które nie zawierają tłuszczów, ani białka. Zawierają natomiast łatwo przyswajalne węglowodany. Są niezwykle przydatne w regeneracji organizmu.

Świeży sok warzywny posiada dużo materiałów budulcowych, białka roślinne i minerały. Soki sklepowe są poddawane obróbce w wysokiej temperaturze, a podczas pasteryzacji sok traci większość swoich wartości odżywczych. Ponadto są często rozwadniane wodą. Ponadto produkowane są z soków zagęszczonych. Dodawany jest do nich cukier, chemiczne słodziki, jak również substancje zagęszczające.

Świeże soki warzywne i owocowe to niezwykle szybki rodzaj dostarczania witamin, minerałów i innych enzymów. Po spożyciu w bardzo krótkim czasie organizm jest w stanie używać zawartych w soku cennych substancji, jako budulca dla odtworzenia nowych, zdrowych komórek. Soki zwiększają różnorodność codziennej diety, ponieważ nie jesteśmy w stanie zjadać codziennie dużych ilości warzyw i owoców. Dużo szybszym i skuteczniejszym sposobem jest wyciśnięcie z nich tego, co najcenniejsze i spożyć w formie soku.

W tym dziale  Jaką wyciskarkę do soków wybrać?

Owoce

Soki pełnią ważną rolę odżywczą i są bardzo przydatne dla małych dzieci, osób starszych oraz osób cierpiących na choroby przewodu pokarmowego. Spożywanie świeżych soków z warzyw i owoców przyczynia się do pełniejszego trawienia tłuszczów, białek i węglowodanów. Poprawiają metabolizm, pomagają neutralizować toksyny i eliminować je z organizmu, a także mają działanie antybakteryjne. Soki pozytywnie wpływają na prawidłową równowagę kwasowo – zasadową, a także pomagają zmniejszyć poranne mdłości.

Jak powinno się pić soki warzywne i owocowe?

Aby jak najefektywniej wykorzystać właściwości soków owocowych i warzywnych zaleca się spożywać około 2-3 szklanek. Nie powinno się pić soków każdego dnia i nie należy całkowicie wymieniać zalecanych porcji owoców i warzyw na sporządzony z nich sok. W celach odżywczych soki powinno się pić oddzielnie, między posiłkami oraz jak najszybciej po jego przyrządzeniu, ponieważ już po 10 minutach zaczynają tracić utleniającą się witaminę C. Soki powinno się spożywać z umiarem. Należy pamiętać, że nie zastąpią one leków i nie można pokładać w ich cudowną moc, zbyt wiele nadziei. Jeśli nie ma przeciwwskazań, można stosować kurację sokiem, aby wspierać system immunologiczny organizmu.