Sery są jednym z podstawowych produktów, jakie można znaleźć w lodówce niemal każdego Polaka. Lubimy je ze względu na uniwersalność – pasują do kanapek, zapiekanek, sałatek, a niektóre odmiany można jeść jako samodzielne danie. Niewiele jednak osób wie jakie są ich rodzaje i właściwości.
Jakie są odmiany serów?
Podliczając wszystkie odmiany serów, mamy ich ok. 4 tys.! Ich podstawowa kategoryzacja odbywa się ze względu na mleko z jakiego są zrobione:
Sery krowie – to najbardziej popularna grupa i najbardziej rozbudowana grupa serów. Polacy chętnie kupują sery zrobione z takiego mleka, ze względu na łagodny, niekiedy nawet mdły smak.
Sery kozie – pod względem dietetycznym są bardziej chude, zawierają również więcej białka oraz soli mineralnych, niż żółte. Charakteryzują się lekko słonawym smakiem, niekiedy można wyczuć nutę korzenną. Najbardziej kojarzą się z Francją i słusznie, bowiem głównie takie odmiany serów jedzą Francuzi. W Polsce są one coraz bardziej popularne.
Sery owcze – najbardziej tłusta gama serów ze wszystkich odmian. Można powiedzieć, że są to sery sezonowe, bowiem oryginalne produkty wytwarza się jedynie podczas okresu dojenia owiec, a więc wiosna-lato. Sprzedawane są dopiero gdy dojrzeją, w okolicach października. Nasze tradycyjne, polskie oscypki wytwarza się właśnie z takiego sera, i są one sprzedawane w okresie od listopada do kwietnia.
Sery można również skategoryzować według rodzaju skrzepu mleka, czyli wyodrębnienia z mleka białka i tłuszczy:
Podpuszczkowe: miękkie, twarde i półtwarde
Kwasowo-podpuszczkowe: homogenizowane, Cottage
Kwasowe: sery twarogowe.
Jakie są właściwości serów?
Sery w zależności do swojego składu znacznie się między sobą różnią. Ogólnie sery polecane są do spożywania jako świetne źródło fosforu, wapnia, witaminy D i A. Osoby, które chcą utrzymać szczupłą sylwetkę powinny unikać serów bardzo tłustych, w większości przypadków żółtych. Z kolei te z kategorii białych, polecane są przez trenerów personalnych i dietetyków, jako bardzo dobre źródło białka. Jego powolny proces trawienia sprawia, że organizm dostaje odpowiednią dawkę białka przez długi czas, co wpływa korzystanie na odbudowę i ochronę mięśni.
Niestety sery żółte chociaż są bardzo smaczne, nie są odpowiednie dla wszystkich. Zawierają duże ilości nienasyconych tłuszczów, które mogą spowodować podniesienie cholesterolu, zwiększyć ryzyko wystąpienia problemów związanych z układem naczyniowo-sercowym czy artretyzm.
Jeśli jednak nie możemy pogodzić się z tym, że ser w codziennej diecie powinien być spożywany w ograniczonych ilościach, wówczas dobrze jest sięgać po sery oryginalne, wysokiej jakości. By uniknąć podróbek przede wszystkim powinniśmy się kierować ceną – jest ona zazwyczaj w przypadku dobrych serów dość wysoka. Na opakowaniu powinien znajdować się odpowiedni certyfikat potwierdzający, że produkt jest prawdziwym serem. Ponadto są one wykonane z prawdziwych produktów, takich jak mleko, podpuszczka, czy w niektórych przypadkach bakterie.
Sery chociaż są smaczne powinny być jedzone z duża rozwagą. Warto je wybierać świadomie, by móc cieszyć się nie tylko ich dobrym smakiem, ale również tymi pozytywnymi właściwościami.