Pożywne śniadanie to podstawa dobrze rozpoczętego dnia

Mówi się o tym, że śniadanie powinno być królewskie. Większość diet potwierdza tę teorię. Na śniadanie możemy spokojnie zjeść nieco więcej kalorii. Ważne jest, aby były one dobrane mądrze.

Absolutna podstawa – odpowiednie pieczywo

Dostarczenie dobrej jakości pieczywa w pierwszym posiłku dnia to klucz do przetrwania przedpołudnia. Jeżeli wybierzesz pieczywo pełnoziarniste, uczucie sytości będzie trwało dłużej. Słowem, przez następne kilka godzin nie będzie odczuwał uczucia głodu. Stosując cztery posiłki dziennie po pierwszym powinno się zrobić przerwę w jedzeniu na 3 do 4 godzin. Pieczywo pełnoziarniste zawiera w większości węglowodany złożone. Od węglowodanów prostych różni je szybkość uwalniania energii, czyli cukru do krwi. Decydując się na pełnoziarniste bułki czy chleb dajemy sobie więcej czasu, w którym będziemy czuć sytość.

Zobacz: https://e-spar.com.pl/kategoria/pieczywo-cukiernia/26

Pieczywo pełnoziarniste, poprzez wolniejsze oddawanie cukru do krwi, reguluje również pracę narządów wewnętrznych. Jeżeli proces ten trwa regularniej, w unormowanym tempie, jesteśmy zdolni do podejmowania dłuższego wysiłku fizycznego. Odpowiednie rozplanowanie przyjmowanych kalorii na śniadanie pod względem ich jakości to kluczowy element dobrego treningu przedpołudniowego. Z racji tego, że jest to początek dnia, nie musimy również aż tak mocno uważać na tłuszcze, które bez obaw możemy spożyć właśnie w porze śniadaniowej. Będzie to miało szczególnie duże znaczenie dla sportowców uprawiających sporty takie jak kolarstwo czy bieganie, gdzie naszą siłę musimy rozłożyć w czasie.

W tym dziale  Czy każdy może spożywać produkty zbożowe?

Białe pieczywo nie jest wcale takie złe

Wszyscy podkreślają ważną rolę pieczywa pełnoziarnistego w diecie człowieka. Ale to nie oznacza, że białe naszym wrogiem. Jest to wspaniałe źródło szybkich węglowodanów, które w mgnieniu oka przekształcane są na energię. Szybkość przyswajania ma znaczenie w treningu sportowym. Potrzebując szybkiego zastrzyku energii sportowcy sięgają po tzw. cukry proste. Trafiają one bezpośrednio do krwioobiegu w formie cukru. Jeżeli zatem na samym początku dnia mamy w planach wyruszenie na całodniową wędrówkę w góry, dobrze jest wspomóc się szybką energią o poranku. Wtedy wybieramy pieczywo białe.

Niewątpliwą zaletą białego pieczywa są walory smakowe. Z racji tego, że jest w smaku znacznie bardziej słodkie, wykorzystywane jest do wypieków słodkich. W połączeniu z lukrem, dżemem czy innymi słodkimi dodatkami świetnie skomponuje się z poranną kawą. Kofeina w połączeniu z białym pieczywem gwarantuje poprawę humoru. Wystartujemy w dzień ze świetnym nastrojem, co jest często dużo ważniejsze od prozdrowotnych aspektów pieczywa pełnoziarnistego. Często należy zdać się na własną intuicję w wyborze. Niekiedy właśnie aspekty psychologiczne, czyli poprawa nastroju po pysznej kawie i słodkiej bułce są istotniejsze, niż zdroworozsądkowe liczenie kalorii na cały dzień. Nie jesteśmy maszynami, które muszą pracować zgodnie z określonym schematem. Właśnie na śniadanie możemy pozwolić sobie na odrobinę kalorycznego szaleństwa.

W tym dziale  Sery - jakie mamy rodzaje, ich właściwości