Świeże soki warzywne i owocowe – same zalety?
Możliwość komentowania Świeże soki warzywne i owocowe – same zalety? została wyłączona

Świeże soki warzywne i owocowe – same zalety?

Zdrowie i uroda


Nie jest niczym niezwykłym ani odkrywczym stwierdzenie, że wszystko co przygotowujemy sami jest lepsze od sklepowych gotowców. Sprawdza się to w stu procentach również jeśli chodzi o soki z owoców i warzyw. Te sklepowe, pasteryzowane, pozbawione są wielu witamin, mikroelementów czy antyoksydantów, których dostarczymy organizmowi samodzielnie wyciskając sok. Z użyciem wyciskarki do soków przygotowanie zdrowego napoju jest niezwykle proste i szybkie.

Warzywa i owoce stanowią podstawę diety każdego dorosłego człowieka. Również w menu dzieci są one szczególnie istotne. Dostarczają niezbędnych witamin i składników odżywczych. Są bogate w witaminę C, żelazo, wapń i inne ważne dla prawidłowego rozwoju młodego organizmu substancje.

Dzienna dawka warzyw

Specjaliści do spraw żywienia zalecają codzienne spożycie około 400g warzyw, najlepiej sezonowych, podzielonych na 5 porcji. Soki to nie jedyny, ale bardzo atrakcyjny i łatwo przyswajalny, sposób podania dziennej dawki warzyw. Ważne jednak aby były to soki świeżo wyciśnięte. Te ze sklepowych półek są co prawda z warzyw, ale w wyniku pasteryzacji są one pozbawione większości cennych substancji, a więc w efekcie mało wartościowe. Co innego gdy warzywnego drinka przygotujemy sami. Szczególnie gdy są one robione z użyciem wyciskarki do soków. Warto wiedzieć, że wyciskarki jednoślimakowe tłoczą sok w sposób o wiele lepszy niż sokowirówki. Nie podgrzewają go ani nie napowietrzają, ponadto są cichsze w działaniu i pozwalają na dostosowanie gęstości i klarowności soku do indywidualnych potrzeb. Ponadto wyciskarki do soków zrobią sok również z warzyw liściastych, jak szpinak, czy kapusta, a także na przykład z natki pietruszki z czym tradycyjne sokowirówki sobie nie poradzą.

Smaczne owoce

Równie ważne są w codziennej diecie owoce. Mają one jednak tą przewagę nad warzywami, że owoce niemal wszyscy lubią. Mają one delikatny słodki lub kwaskowy smak. Podobnie jednak jak warzywa, tak i owoce, zwierają cenne witaminy i mikroelementy, które wspierają organizm w codziennym funkcjonowaniu. Soki z owoców świetnie gaszą pragnienie i mogą stanowić podstawę do innych napojów, również alkoholowych, choć wtedy nie są już takie zdrowe. Również soki z owoców można przygotować z użyciem sokowirówki lub wyciskarki do soków. I podobnie jak w przypadku warzyw, tak i w tym, lepiej sprawdzają się wyciskarki jednoślimakowe.

Warto pić świeżo wyciskane soki. Nie tylko z uwagi na walory smakowe, ale również właściwości zdrowotne. Dostarczają one organizmowi witamin, pomagają w oczyszczaniu, pomagają chronić przed niektórymi chorobami, wzmacniają odporność oraz świetnie nawadniają. Oczywiście, jak z wszystkim tak i z sokami nie należy przesadzić, bowiem szczególnie te owocowe dostarczają do organizmu cukru. Ale szklanka dziennie to świetna alternatywa dla porcji warzyw czy owoców. Należy również pamiętać aby do świeżo wyciskanego soku dodać odrobinę wody oraz jako bazę do przygotowania napoju sięgnąć po warzywa, a owoce traktować jako smakowy dodatek.

Author

Related Articles

Search

Back to Top