Mleko – rodzaje, właściwości, zastosowanie

Mleko – rodzaje, właściwości, zastosowanie

Odżywianie

Kiedyś uważano, że mleko krowie powinno być podstawą jadłospisu i zalecano jego częste picie. Obecnie zdania na ten temat są podzielone, a coraz więcej osób przechodzi na dietę wegańską i wyklucza wszystkie produkty odzwierzęce, w tym nabiał i jego przetwory. Weganie polecają picie produktów roślinnych. Jakie rodzaje mleka znajdziemy w sklepach?

Kilka słów o mleku krowim

Krowie mleko jest źródłem białka, aminokwasów i wapnia, które mają pozytywny wpływ na rozwój młodych kości oraz mięśni. Wiele osób jednak nie trawi mleka, gdyż ma nietolerancję laktozy. Jednym z jego składników jest kazeina, której organizm ludzki nie jest w stanie przetrawić w 100%. W związku z tym obecnie możemy kupić mleko bez laktozy, dzięki czemu osoby na nią uczulone mogą bez problemu spożywać mleko krowie. Coraz więcej jest głosów przeciwnych jego piciu, gdyż uważa się to za sprzeczne z naturą – jako jedyne ssaki pijemy mleko innych ssaków, które może stać się powodem występowania cukrzycy, chorób serca, nowotworów, problemów skórnych oraz problemów ze stawami.

Wady i zalety różnych rodzajów mleka roślinnego

Wraz z negatywnymi ocenami pojawiła się więc moda ma mleko roślinne, które robi się wytłaczając różne części roślin. Wiele osób robi to samodzielnie, np. by zrobić mleko kokosowe, trzeba namoczyć dobre jakości wiórki, a następnie dokładnie je wycisnąć, by uzyskać smaczny napój. Polecane jest mleko migdałowe, które można przygotować w domu (np. za pomocą wyciskarki) bądź tez zakupić w sklepie. Jest ono niskokaloryczne, nie zawiera tłuszczy nasyconych oraz cholesterolu. Jest także dobrym źródłem witamin A i D i nie zawiera laktozy oraz kazeiny. Nie jest jednak dobrym źródłem białka i wapnia, co jest problemem dla osób chorujących na osteoporozę, dzieci oraz osób starszych. Najbardziej znaną alternatywą dla mleka krowiego jest mleko sojowe, które nie zawiera cholesterolu ani laktozy. Mleko sojowe jest bogatym źródłem białka, wapnia (po wzbogaceniu) i potasu. Polecane jest szczególnie jako dodatek do kawy oraz baza do przygotowania owsianki czy deserów, gdyż ma neutralny, przyjemny smak. Często proponowane jest także mleko ryżowe, które uzyskuje się z połączenia zmielonego ryżu i wody. Nie jest ono nie jest naturalnym źródłem białka i witaminy, producenci wzbogacają je o te składniki. Poleca się je zwłaszcza alergikom, gdyż rzadko uczula.

Chętnie pite jest smaczne mleko kokosowe, które uzyskuje się z miąższu kokosa po przetworzeniu czyli wiórków. Tego typu mleko ma właściwości antybakteryjne, antywirusowe i antygrzybiczne. Mogą je pić osoby na diecie, gdyż kwasy tłuszczowe z mleka kokosowego są spalane szybciej niż inne rodzaje kwasów.

Zwolennicy krowiego mleka twierdzą, że nic nie zastąpi jego wyjątkowego smaku. Weganie zachęcając do rezygnacji ze spożywania produktów odzwierzęcych i zastąpienie ich wytworami z owoców i nasion. Może warto spróbować, by przekonać się, że mleko roślinne też może być smaczne?

Author

Related Articles

Leave a comment

Search

Back to Top